Svinam starptautisko 'Pinot Noir' dienu

18. augustā pasulē atzīmē starptautisko "Pinot Noir" dienu, cildinot šo vīnogu šķirni no no šīm vīnogām gatavotos vīnus.

“Pinot Noir” ir vienas no visgrūtāk audzējamām vīnogām, lai no tām iegūtu kvalitatīvu vīnu, tomēr no šīm vīnogām iegūto vīnu mēdz uzskatīt par vienu no labākajiem, ja vien audzēšanas process ir noritējis pareizi.

Veiksmīgai “Pinot Noir” vīnogu nobriešanai ir ļoti specifiskas prasības – tām ir nepieciešamas siltas dienas un vēsas naktis. Ja šīs vīnogas augšanas sezonas laikā ir saņēmušas pārāk maz siltuma, vēlāk darinātais vīns būs diezgan neizteiksmīgs - plāns un bāls. Savukārt, ja audzēšanas sezonas laikā ir bijis pārlieku karsts laiks, vīnam zūd tā raksturs un garša var būt pārgatavojusies, „vārīta”.

“Pinot Noir” dod nelielu ražu. Kā sarkanām vīnogām, tajās ir neliels tanīnu un salīdzinoši augsts skābuma līmenis. Šiem vīniem visnozīmīgākās raksturiezīmes ir spēcīgs ķiršu un zemeņu aromāts un garša. Nobriedināšanas potenciāls svārstās no 3 līdz 12 gadiem, atkarībā no vīna kvalitātes un stila.

Savu nosaukumu šķirne guvusi Francijā, Burgundijas reģionā, kur šīs vīnogas lielākoties tiek izmantotas sarkano vīnu ražošanā. Tomēr tās ir arī plaši tiek izmantotas šampaniešu, Kalifornijas dzirkstvīnu sastāvā, kā arī divos “Cricova” dzirkstvīnos – “Blanc de Noirs” un “Pinot Noir”.